Συνεργασία Apple μαζί με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) και την Biogen

Στην ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας, η οποία θα συμβάλλει στη διάγνωση της κατάθλιψης και της πρώιμης γνωστικής εξασθένησης, αποσκοπεί ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Apple, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal.

Η εταιρεία τεχνολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) και την Biogen, αναλύουν το κατά πόσο ευαίσθητα δεδομένα, όπως οι εκφράσεις προσώπου και οι μετρήσεις πληκτρολόγησης, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ανησυχίες για την ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα, ο τελικός στόχος της Apple είναι να δημιουργήσει μια νέα λειτουργία η οποία θα ενημερώνει τους χρήστες για κάποια δυνητική νοητική ασθένεια. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσα από τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με την κινητικότητά, τη φυσική δραστηριότητα, διάφορα μοτίβα ύπνου, τη συμπεριφορά πληκτρολόγησης και πολλά άλλα.

Όπως σημειώνει η WSJ, οι ερευνητές ευελπιστούν να εντοπίσουν τα ψηφιακά σήματα, που σχετίζονται με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τους κατάλληλους αλγόριθμούς που θα εντοπίζουν τις σχετικές παθήσεις.

Apple και Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Στο επίκεντρο της μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ κατάθλιψης και βιοδεικτών που συλλέγονται από τα ψηφιακά εργαλεία. Τα δεδομένα θα συλλέγονται από διάφορες συσκευές της Apple, όπως τα iPhone, Apple Watch, αλλά και τη συσκευή παρακολούθησης ύπνου Beddit.

«Μέσα από τη συνεργασία μας, θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ερευνητική τεχνογνωσία του UCLA μέσα από την καινοτόμο τεχνολογία της Apple, με σκοπό την αλλαγή της έρευνας στους τομείς της συμπεριφοράς και της κλινικής φροντίδας», τόνισε ο Δρ. Νέλσον Φρέιμερ, καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής της μελέτης.

«Οι τρέχουσες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις υποκειμενικές αναμνήσεις των πασχόντων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη λήψη αντικειμενικών και ακριβών μετρήσεων, που καθοδηγούν τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία», πρόσθεσε ο καθηγητής.