Appla_lab_logo_white-01

Παγκύπριες Εξετάσεις: 10+1 συμβουλές για μαθητές και γονείς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετράμε αντίστροφα για την αρχή των Παγκύπριων εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από ένα μήνα, με χιλιάδες μαθητές να διαγωνίζονται για εισαγωγή στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, αλλά και της Ελλάδας.

Οποιοδήποτε άγχος είναι δικαιολογημένο, αφού πρόκειται για μια εξέταση η οποία θα καθορίσει τι σπουδές θα ακολουθήσουν τα παιδιά και ως επακόλουθο το μέλλον τους.

Ωστόσο το άγχος είναι βασική παράμετρος αποτυχίας, γι’ αυτό και παρακάτω συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να απαλλαγούν απ’ αυτό αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα τόσο την ημέρα της εξέτασης όσο και μετά. 

Συμβουλές για πρόετοιμασια πριν τις εξετάσεις

1. Οργάνωση στο διάβασμα με τη δημιουργία λίστας προτεραιοτήτων και διαλείμματα. Παράλληλα να διατηρείται τήρηση προγράμματος με συνεχείς επαναλήψεις 15 μέρες πριν την προγραμματισμένη εξέταση.

2. Η συστηματική προσπάθεια για διάβασμα ολόκληρη τη χρονιά είναι κάτι στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι μαθητές αλλά και οι γονείς.

3. Οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διατηρούν μία υποστηρικτική αλλά και θετική στάση προς τους μαθητές. Δεν πρέπει να ασκούν κριτική αλλά να ενθαρρύνουν τα παιδιά σε κάθε στάδιο.

4. Όσον αφορά τυχόν απορίες για θέματα διαδικασίας των Παγκύπριων εξετάσεων είναι καλά να απευθύνονται προς τους καθηγητές τους, την υπηρεσία εξετάσεων αλλά ακόμη και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

5.     Το βράδυ πριν την εξέταση οι μαθητές θα πρέπει να κοιμηθούν νωρίς για να έχουν δυνάμεις. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος θα βοηθήσει στη συγκέντρωση.

6. Το πρωί να καταναλώσουν ένα υγιεινό πρόγευμα – μία εξέταση τριών ωρών χρειάζεται ενέργεια. Επίσης, μία ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας είναι εξίσου σημαντική.

7. Την μέρα της εξέτασης να φτάσουν στο μέρος της εξέτασης έγκαιρα για να αποφύγουν το άγχος. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η καλή ψυχολογία και η στοχοπροσήλωση.

8. Επίσης θα πρέπει να συνεχώς να ενημερώνονται για θέματα διαδικασιών των εξετάσεων. Για παράδειγμα από φέτος δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην αίθουσα που θα διεξάγονται οι παγκύπριες εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

9. Μόλις πάρουν το γραπτό, καλό είναι να ρίξουν μια γρήγορη ματιά σε όλα τα θέματα για να τους φύγει το άγχος του αγνώστου.

10. Να διαβάσουν προσεκτικά, ακόμη και δύο φορές την κάθε οδηγία ούτως ώστε να είναι πλήρως κατανοητή.

Extra tip: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκέντρωση των μαθητών κατά τη διάρκεια του διαβάσματος πριν από την εξέταση, είναι το μέρος όπου θα μελετούν το οποίο θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερες εξωτερικές ενοχλήσεις. Επίσης, χρειάζεται ένα μεγάλο γραφείο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλη την απαραίτητη γραφική ύλη που απαιτεί η κάθε εξέταση.

Βρείτε μερικά από τα πιο χρήσιμα προϊόντα γραφικής ύλης στο appla.cy

Παγκύπριες Εξετάσεις: 10+1 συμβουλές για μαθητές και γονείς

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο

Διαβάστε επίσης

καλοκαιρινό camping

Οδηγός για το καλοκαιρινό κάμπινγκ: 4 αντικείμενα που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία σας

Το κάμπινγκ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει σε όσους το επιλέγουν μία μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας κοντά

Διαβάστε περισσότερα από το Appla Lab

Μπες στη συζήτηση

Your email address will not be published.

This site use cookies and other tracking technologies to assist with navigation and with your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties.