Appla_lab_logo_white-01

Τι πρέπει να ψάξεις πριν αγοράσεις laptop!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η νέα «χρονιά» είναι εδώ για τα καλά, με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια αλλά και τις επιχειρήσεις να έχουν ξεπεράσει το καλοκαιρινό mood.

Συχνά πρόκειται για μια εποχή αναβάθμισης του εξοπλισμού, ειδικά του υπολογιστή μας!

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή laptop παρά επιτραπέζιου υπολογιστή έχει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά της. Από τη μία είναι το θέμα φορητότητας και ευκολίας στην μετακίνηση, από την άλλη είναι ο λόγος για τον οποίο προορίζεις τον υπολογιστή σου!

Για παράδειγμα, αν θέλεις να το παίρνεις μαζί σου στη σχολή, πόσο χώρο έχεις στο γραφείο, αν έχεις δεύτερη οθόνη ή ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο, αν έχεις συγκεκριμένες απαιτήσεις (π.χ. να παίζεις παιχνίδια), ή τελικά πόσο μεγάλο είναι το budget σου.

Αν είσαι ένας πολύ απαιτητικός χρήστης, χρησιμοποιείς προγράμματα graphic design ή απλά σου αρέσει να παίζεις παιχνίδια, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την επιλογή του Desktop PC, καθώς τέτοιου είδους laptops ξεπερνούν άνετα τα 1500 ευρώ.

Τώρα αν θες να μετακινήσε εύκολα και να έχεις πάντα τον υπολογιστή μαζί σου για βασική χρήση (Microsoft Office, Διαδίκτυο και Facebook) τότε αυτό το άρθρο είναι ότι έψαχνες για να σε βοηθήσει να κάνεις την σωστή επιλογή.

RAM: Η μνήμη είναι το ήμισυ του παντός

Πολλοί νομίζουν ότι όταν ο υπολογιστής τους είναι αργός, πρόκειται για θέμα του επεξεργαστή. Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην μνήμη RAM.

H μνήμη RAM επιτρέπει το να τρέχεις ταυτόχρονα διάφορα προγράμματα, χωρίς να επιβαρύνεται ο υπολογιστής σε σημείο που να «κολλάει».

Δηλαδή, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις, είναι το laptop που θα διαλέξεις να έχει αρκετή μνήμη.

Προσανατολίσου σε 8GB ή και περισσότερα, εκτός κι αν πραγματικά θέλεις υπολογιστή για τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή Office (Word, Excel) και ελαφρύ browsing.

Τελικά πόσος αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός;

Το δεύτερο σημαντικότερο, είναι ο τύπος σκληρού δίσκου και η χωρητικότητα.

Ο καιρός των HDD έχει παρέλθει, με τις πλείστες εταιρείες να επιλέγουν πλέον SSD για τα laptop τους. Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό.

Τώρα στο θέμα χωρητικότητας, αν είσαι ένας χρήστης που του αρέσει να κατεβάζει ταινίες, gamer ή απλά κρατάς αρχεία, τότε ίσως οι επιλογές σου να πρέπει να ξεπερνούν τα 512GB αποθηκευτικού χώρου!

Η άλλη επιλογή είναι να επιλέξεις υπολογιστή με 256GB ή ακόμη και 128GB (αν μιλάμε για Apple), όταν είσαι σίγουρος ότι θα χρησιμοποιείς το cloud!

Οθόνη: Κάνε τη σωστή επιλογή

Πολλοί επιλέγουν μια οθόνη 13” ιντσών στο laptop τους, με την ιδέα ότι το μικρότερο μέγεθος οθόνης, κάνει τη συσκευή άμεσα να είναι πιο εύκολη στη μετακίνηση.

Ωστόσο όταν αρχίζει η δουλειά, κυρίως όταν πρόκειται για Excel ή Google Sheets, η μικρή οθόνη λειτουργεί αντίθετα στην προσπάθεια σου να γίνεις παραγωγικός!

Προσανατολίσου σε laptop 15”+ ιντσών, για το καλό των ματιών σου και του αυχένα σου!

Διάλεξε κάτι μικρότερο, μόνο εάν έχεις εξωτερική οθόνη στο σπίτι ή εάν η φορητότητα και το μέγεθος είναι τεράστιας σημασίας για’σένα. Ταυτόχρονα, το είδος της οθόνης και το resolution έρχονται στην εξίσωση μετά, αναλόγως με την χρήση για την οποία προορίζεται ο υπολογιστής.

Επίσης, το θέμα του χρόνου ανανέωσης της οθόνης έρχεται στο τέλος. Αν είσαι gamer η επιλογή είναι μία, 120hz και πάνω!

ΥΓ. Η επιλογή οθόνης 4K δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά σε μια οθόνη 13” ιντσών.

Επεξεργαστής (CPU)

Περνάμε στο θέμα του επεξεργαστή. Ένας τομέας που μέχρι πρότινος ανήκε σχεδόν τελειοτικά στην Intel. Όμως αυτή την περίοδο, η AMD έχει κάνει το «απόλυτο» comeback, με τους Ryzen να βρίσκονται στην κορυφή!

Εκτός από το ότι η επιλογή ενός επεξεργαστή εξαρτάται κυρίως στις ανάγκες του χρήστη, αρκετοί επιλέγουν να πάρουν τη σχετικά «πιο ακριβή» επιλογή, για να διασφαλίσουν ότι ο υπολογιστής τους θα συνεχίσει να αποδίδει σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά την πάροδο μερικών χρόνων.

Χρειάζεσαι Κάρτα Γραφικών (GPU);

Τωρα η απορία είναι μία, με ποιό τρόπο θα αξιοποιείς τον υπολογιστή σου; Αρκετοί επεξεργαστές έχουν ενσωματωμένα γραφικά, για τους χρήστες που δεν είναι απαιτητικοί με τις καθημερινές τους εργασίες, όπως η περιήγηση του διαδικτύου και η χρήση προγραμμάτων όπως η MS Word και Excel.

Τώρα αν ασχολείσαι με graphic ή video design, ή είσαι gamer, η λύση είναι μία, dedicated GPU. Επί της παρούσης η κορυφή ανήκει στην Nvidia και τις GeForce κάρτες γραφικών τις! Σας προτείνουμε τουλάχιστον 3GB γραφικής μνήμης, κάτι όμως που θα μειώσει άμεσα την αυτονομία της μπαταρίας του υπολογιστή, και σίγουρα θα αυξήσει την τιμή του!

Τι πρέπει να ψάξεις πριν αγοράσεις laptop!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο

Διαβάστε επίσης

καλοκαιρινό camping

Οδηγός για το καλοκαιρινό κάμπινγκ: 4 αντικείμενα που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία σας

Το κάμπινγκ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει σε όσους το επιλέγουν μία μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας κοντά

Διαβάστε περισσότερα από το Appla Lab

Μπες στη συζήτηση

Your email address will not be published.

This site use cookies and other tracking technologies to assist with navigation and with your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties.