Appla_lab_logo_white-01

Tι να προσέξουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα χαλαρωτικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για μια καλή νυχτερινή ξεκούραση. Κι επειδή η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου συνδέονται άμεσα με άλλες πτυχές της ανθρώπινης υγείας, ένα υπνοδωμάτιο που προάγει τον ύπνο μπορεί επίσης να βελτιώσει το πώς νιώθετε ενώ είστε ξύπνιοι.

Για να σχεδιάσετε ένα χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

Θερμοκρασία

Είτε χρησιμοποιείτε πανωσέντονο είτε κοιμάστε κάτω από ένα παχύ πάπλωμα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ιδανική θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα για ύπνο είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να ακούγεται λίγο χαμηλή για μερικούς, αλλά ρυθμίζοντας το θερμοστάτη σας στους 19 βαθμούς θα διατηρήσετε χαμηλότερη θερμοκρασία κορμού ενώ κοιμάστε.

Αν σε αυτή τη θερμοκρασία κυρώνετε δοκιμάστε να την αυξήστε μέχρι τους 22,0 βαθμούς, αλλά όχι περισσότερο. Εάν εξακολουθείτε να βρίσκετε αυτές τις ρυθμίσεις πολύ κρύες, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα ή δύο σκεπάσματα. Έτσι, αν ο καιρός είναι ζεστός μπορείτε να αφαιρέσετε ένα σκέπασμα ή να φορέσετε ελαφρύτερες πιτζάμες.

Θόρυβος

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο ήσυχη, εμποδίζοντας τους εξωτερικούς θορύβους. Το χτύπημα ενός ανεμιστήρα ή μιας καταπραϋντικής μηχανής λευκού θορύβου μπορεί να κρύψει αποτελεσματικά άλλους ήχους και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης να ακούν μουσική όταν πάνε για ύπνο. Ήχοι περιβάλλοντος ή χαλαρωτική μουσική, που μπορεί επίσης να ανακουφίσουν το άγχος και να απαλύνουν τον σωματικό πόνο. Οι κουρτίνες που εμποδίζουν τον θόρυβο είναι επίσης ευρέως διαθέσιμες.

Φως

Η έκθεση σε τεχνητό φως το βράδυ μπορεί να καθυστερήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να παρατείνει την έναρξη του ύπνου ή τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε.

Κρατήστε τα επίπεδα φωτισμού του υπνοδωματίου σας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αν σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε. Τα χαμηλότερα φώτα θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τη χρήση συσκευών οθόνης – συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων – στην κρεβατοκάμαρά σας.

Στρώμα και κλινοσκεπάσματα

Μελέτες έχουν βρει ότι ένα καινούργιο στρώμα θα προάγει την ποιότητα ύπνου και θα ανακουφίσει περισσότερο τον πόνο στην πλάτη απ’ ότι ένα παλαιότερο.

Ωστόσο, το πιο άνετο στρώμα εξαρτάται πιθανώς από μεμονωμένους παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, τη φυσιολογική θέση ύπνου και το αν προτιμάτε να ξαπλώνετε σε μια μαλακή ή σταθερή επιφάνεια.

Ανεξάρτητα από την τεχνολογία του στρώματός σας (αφρού μνήμης, λάτεξ ή με ελατήρια) θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που σας βοηθά να χαλαρώνετε καλύτερα.

Σημαντικά στοιχεία για την επιλογή ενός μαξιλαριού περιλαμβάνουν τη σταθερότητα, το πάχος και την ανθεκτικότητα. Για τα σεντόνια, θα αποφασίσετε αν προτιμάτε τραχιά ή μεταξένια αίσθηση και πόσο ζεστά θέλετε να κοιμάστε το βράδυ.

Πηγή: Vita.gr

Tι να προσέξουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο

Διαβάστε επίσης

καλοκαιρινό camping

Οδηγός για το καλοκαιρινό κάμπινγκ: 4 αντικείμενα που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία σας

Το κάμπινγκ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει σε όσους το επιλέγουν μία μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας κοντά

Διαβάστε περισσότερα από το Appla Lab

This site use cookies and other tracking technologies to assist with navigation and with your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties.